Skip to main content

Doula in Gelderland

Een investering in jezelf!

Ben je onzeker over je bevalling? Of heb je een eerdere traumatische bevalling gehad en wil je het nu anders doen? De redenen voor een doula zijn eindeloos. Met een doula:

  • zet je jouw angst om in vertrouwen
  • krijg je meer handvatten voor je partner
  • is er altijd een veilige basis

Als doula in Gelderland ben ik actief in de omgeving van Doetinchem, Arnhem, Zutphen en Winterswijk.

Voordelen van een doula

Uit wetenschappelijk onderzoek zijn de voordelen van de doula gebleken, het zogenaamde ‘doula-effect’. Vooral de continue één-op-één begeleiding van de doula heeft een positief effect.

Ook na de bevalling blijft het betrekken van een doula positieve effecten hebben. Moeders met een doula:

  • kijken positiever terug op hun bevalling
  • zijn tevredener over (de rol van) hun partner
  • geven vaker borstvoeding
  • zijn positiever over zichzelf en hun baby
  • hebben minder angstgevoelens en depressies
30% Minder verzoeken om pijnbestrijding
50% Minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’)
45% Minder keizersneden
60% Minder verzoeken om een ruggenprik
25% Kortere duur van de bevalling

Veelgestelde vragen

Waar staat “Doula” voor?

Een doula wordt ook wel zwangerschapscoach of geboortecoach genoemd. Het woord doula komt uit het oud-Grieks en betekent letterlijk ‘dienende vrouw’. Een doula staat op niet-medische wijze de zwangere vrouw bij tijdens de zwangerschap, de bevalling en de eerste fase van het moederschap.

Heeft mijn partner ook wat aan een doula?

Absoluut! Een veelgehoord misverstand is dat de doula er zou zijn om de partner te vervangen. Niets is minder waar. De doula is een aanvulling, geen vervanging. Als doula geef ik de partner tools. Het betrekken van een doula zorgt ervoor dat jullie samen bewust(er) bezig zijn met de zwangerschap en de aankomende bevalling. Moeders met een doula zijn na de bevalling dan ook tevredener over hun partner. Verder geeft het de partner rust te weten dat er altijd iemand bij jou is, ook als hij bijvoorbeeld toch ineens de auto moet pakken voor een ritje naar ziekenhuis.

Verricht de doula medische handelingen?

Nee! De doula is er voor de niet-medische ondersteuning. Wel heeft de doula veel kennis over het zwangerschaps-, het bevalproces en de eerste fase van het moederschap. De doula richt zich op de emotionele en fysieke ondersteuning en is hierin ook opgeleid.